החלטות לשנה החדשה


תהליך קבלת החלטות הינו תהליך מורכב הכולל איסוף נתונים, עיבודם, גיבוש חלופות, שקילת החלופות השונות, גיבוש מסקנה ובחירת החלופה המועדפת. אנחנו הרי מפעילים מערכת שיקולים כזו בכל צומת והחלטה בחיינו.

פחחחחחח

בעולם ה"קליפי" בו אנו חיים רוב תהליך קבלת ההחלטות שלנו נראה כך:

יואאוווווו, איך בא לי 


מוציא ארנק 


קונה.

מכירים מקרים בהם בחרתם לנקוט בפעולה מבלי לתכנן מראש? קניתם מוצר שהתברר בדיעבד כיקר או חסר ערך, ובכל זאת גוננתם על החלטתכם מפני ש "זו גרסה מיוחדת", "זה היה הפריט האחרון", "הייתי חייב לקנות בשיא העונה כיוון שרזיתי/ השמנתי ואין לי בבית בגדים במידה", "המוכר עבד עלי" והשכיח ביותר – "הילד רצה ולא יכולתי לסרב לו".מתוך ראציונל זה המעשן יודע שהוא פוגע בבריאותו ובכל זאת בוחר לספר לעצמו תירוצים כגון: "אני יכול להפסיק מתי שארצה", "אני מעשן רק עם חברים", "העישון עוזר לי להתגבר על חרדה", "אם אפסיק לעשן אשמין" ועוד ועוד. אוכלים יותר מידי כדי להפיג חרדות, לא להתחיל לעשן, לכסות על ריק פנימי.


המוח שלנו הוא מכונה נפלאה. יש לנו היכולת לזכור ולנתח סיטואציות מורכבות, לקרוא, לכתוב ולהמציא המצאות. 
זהירות, אקסיומה: ככל שהפער בין מה שאנו אמורים לעשות לבין מה שאנו עושים בפועל גדול יותר, כך רמת האושר שלנו יורדת ורמת החרדה עולה. הפער הזה הוא הדיסוננס הפנימי. יחד עם זאת, לתודעה שלנו  יש שאיפה מתמדת להוביל אותנו לאושר. אנו שואפים לגשר על הדיסוננס הפנימי שלנו ומנסים למצוא סיבות רציונאליות לכל פעולה אותה בחרנו או בוחרים לבצע. ועכשיו נשאלת השאלה האם אנחנו ישנים טוב בלילה ושלמים עם ההחלטות.

כמו בחברות מסחריות, לכולנו יש בראש טבלה של רווח והפסד (הטבלה נמצאת ברוב המקרים עמוק בתת המודע שלנו). הטבלה הזו משמשת אותנו לשיקולי ה"בעד" ו"נגד" של החיים, והפעולות בהן אנו נוקטים יהיו כך שיש בצידן רווח. פעמים רבות לא רק שאנו לא מודעים לרווח הזה, אלא אפילו מתקשים לזהות אותו גם כשמנסים. הרווח הזה - הוא המגשר לנו על הדיסוננס הפנימי ומאפשר למוח לפעול ממקום של אושר לכאורה.

הבעיה היא שהמודע שלנו בד"כ לא ער לטבלה הקיימת בתת המודע, וכאשר הפער בין מה שאנו אמורים לעשות לבין מה שאנו עושים בפועל גדל, הדיסוננס גדל אף הוא ואז אט אט נוצרת לה תחושת תסכול, כישלון, תקיעות וחרדה. מדד האושר שלנו הולך ויורד.

לרוב אנחנו נבחר לנסות ולשנות התנהגות רק ברגע בו נבין כי ההפסד שלנו עולה על הרווח. זו הסיבה שמפסיקים לעשן או מתחילים דיאטה כאשר הרופא מצביע על בדיקות דם בעייתיות, אחרי התקף לב, או שכבר ממש קשה לעלות קומה אחת במדרגות..


אז מה, נגזר עלינו לשנות דפוסי פעולה רק כאשר כל כך כואב לנו? אז זהו, שלא. את טבלת הרווח וההפסד אפשר להביא מתת המודע אל המודע. האם אני בוחר להוביל או להיות מובל, האם אני פועל מתוך רצון וצורך אמיתי שלי או מתוך התחשבות ברצונות של אחרים? את הטבלה ניתן לנהל כמעט עבור כל הרגל שלנו וכך להבין את הסיבה בגינה אנו מחליטים לפעול בדרך אחת או אחרת, בוחרים להתחיל ללמוד או להשקיע יותר שעות בעבודה, לחזור הביתה מוקדם או מאוחר ועוד ועוד. אולי נצליח להבין יותר את ההרגלים שאינם משרתים אותנו ונחליט להמיר אותם בהרגלים אחרים, טובים יותר. רק שהפעם נעשה זאת מבחירה וממודעות.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

כוחו של התת מודע/ ד"ר ג'וזף מרפי - סיכום ספר

מנוס מחופש - אריך פרום